Active Beauty
Fit recepty: Reďkovkové pesto a reďkovková nátierka

Dary jari

Fit recepty: Reďkovkové pesto a reďkovková nátierka

Na jar opäť začínajú klíčiť reďkovky! Malé vitamínové bomby sú zdravé a mihnutím oka sa z nich dajú pripraviť skvelé jarné jedlá. Povieme vám, ako možno reďkovku využiť od listu až po koreň a prispieť tak k lepšej udržateľnosti – s reďkovkovým pestom a reďkovkovou nátierkou.

Reďkovky sú riadne zdravé!

Reďkovky sú bohaté na vitamín C a ich horčiny môžu zabrániť prechladnutiu a zápalom močového mechúra. Obsahujú tiež draslík, ktorý je prospešný pre srdce, svaly a nervy. Draslík zohráva dôležitú úlohu aj pri udržiavaní rovnováhy tekutín a tiež acidobázickej rovnováhy v tele. Ak vás však trápia akútne ťažkosti zažívacieho traktu, mali by ste sa reďkovkám radšej zďaleka vyhnúť, pretože horčiny môžu dodatočne podráždiť sliznicu žalúdka.

Dva jarné recepty s reďkovkami

Do týchto skvelých jedál použite určite čerstvé reďkovky v biokvalite. Možno ste si nejaké dokonca vypestovali aj sami na balkóne či v záhradke?

Recept na reďkovkovú nátierku

Čas prípravy:

15 minút

Ingrediencie:

Príprava:

  1. Reďkovky dôkladne poumývame.
  2. Odstránime z nich zelené listy. Ak sú listy dostatočne čerstvé, neskôr si z nich môžeme pripraviť reďkovkové pesto.
  3. Reďkovky nakrájame na malé kocky.
  4. V miske zmiešame tvaroh s kyslou smotanou a bielym jogurtom a pridáme k nim nakrájané reďkovky. Všetko dobre premiešame.
  5. Osolíme, okoreníme a posypeme pažítkou.

Recept na vegánske reďkovkové pesto

Odteraz listy z reďkovky vyhadzovať nebudeme. Zvolíme si uvedomelý a udržateľný prístup k potravinám a z listov pripravíme čerstvé reďkovkové pesto.

Čas prípravy:

15 minút

Ingrediencie:

Príprava:

  1. Čerstvé reďkovkové listy dobre umyjeme a rozmixujeme ich na pyré.
  2. Pridáme soľ a olivový olej.
  3. Kešu oriešky najemno nasekáme, pridáme k listom a všetko dobre premiešame.
  4. Reďkovkové pesto v zaváracom pohári potom vložíme do chladničky a spotrebujeme do niekoľkých dní.